fbpx
Grensstraat 166 - 1970 Wezembeek-Oppem - Belgium
+32 2 887 24 94

Consumenten hechten meer waarde aan kwaliteit en informatie

Prijs en kwaliteit zijn all time de twee belangrijkste aspecten waar men op let bij de aanschaf van levensmiddelen. Ook het koopgemak, het merk en overige informatie als aanbevelingen en reviews spelen een rol, maar zijn relatief minder belangrijk. Ook in tijden van een pandemie. Een dergelijke gebeurtenis zorgt ervoor dat consumentengedrag zeker verandert, maar prijs en kwaliteit blijven van belang. Hoe en in welke mate het gedrag in totaal verandert, wordt wekelijks gemeten in de Monitor Consumentengedrag van de Vrije Universiteit Amsterdam en Validators. Gekozen Product van het Jaar is kennispartner en deed in samenwerking met Validators een deep dive in consumentengedrag.

Wil je ook kosteloos toegang tot de wekelijkse Monitor Consumentengedrag? Meld je dan hier aan.

Waar prijs een vrij stabiele, belangrijke factor is in het keuzeproces, is de waarde die consumenten hechten aan de kwaliteit van producten in de levensmiddelenbranche met 13% toegenomen ten opzichte van begin mei.
Voor jongeren is het belang van kwaliteit zelfs met 23% gestegen, waarmee kwaliteit nu voor jongeren een vergelijkbare belangrijke rol speelt als voor 35-54 jarigen. De oudste consument hecht de meeste waarde aan kwaliteit.

Kwaliteitskeurmerk als communicatiemiddel

Gezien de groeiende relevantie van de kwaliteit van producten is het voor merken belangrijk om de kwaliteit van het product een prominente rol in communicatie te geven. Om kwaliteit op een overtuigende en geloofwaardige manier over te brengen is een keurmerk een ideaal hulpmiddel, zo heeft het intuïtieve Validators-onderzoek naar de toegevoegde waarde van het Gekozen Product van het Jaar logo aangetoond. Het is een manier om de consument op intuïtieve wijze te laten weten dat het product een speciale specificatie heeft en dat het een goed product is.

Dat een keurmerk in tijden van onzekerheid een ideaal hulpmiddel kan zijn, onderstreept de toegenomen waarde die consumenten hechten aan overige informatie bij de aankoop van producten. Het belang van overige informatie, zoals word of mouth en reviews waar een keurmerk een voorbeeld van kan zijn, is tijdens de
coronapandemie met 13% gestegen. Een keurmerk zoals ‘Gekozen Product van het Jaar’ voorziet de consument in de behoefte aan informatie, terwijl het gelijktijdig het aspect van kwaliteit communiceert.

In tijden van onzekerheid kunnen merken een vorm van zekerheid bieden

In samenwerking met de VU doet Validators diepere analyses op de data uit de Monitor Consumentengedrag, om zo inzicht te verkrijgen in de relevantie en rol van merken. Spelen zorgen en de mate waarin consumenten controle over de situatie ervaren een rol in hun merk- en productkeuze? Wat blijkt is dat merken een risico verlagende functie vervullen en de consument weer een gevoel van controle kunnen geven. Gekozen Product van het Jaar kan als merk zijnde deze risico verlagende rol innemen: het geeft de consument zekerheid over het kopen van een goed product.

Coronacrisis leidt tot switchgedrag onder jongeren, inzet keurmerk kan bijdragen aan aantrekken en behoud van jongere consumenten

Over het algemeen is het overgrote deel van de consumenten loyaal en blijven ze (grotendeels) dezelfde merken kopen als altijd. Jongeren switchen ten tijde van corona relatief veel. Sinds mei koopt gemiddeld 15% van de consumenten tussen de 18 en 34 jaar andere producten dan voor de coronacrisis, vergeleken met 8% in de rest van de populatie. Enerzijds ligt er dus een kans voor merken in het werven van nieuwe jonge klanten. Uit onderzoek door Nielsen (arpil 2020) bleek dat al 43% van de consumenten zouden switchen van hun gebruikelijk product naar een product met het Gekozen Product van het Jaar logo. Anderzijds kan extra aandacht op het behoud van de jonge consument voorkomen dat vaste klanten uit deze categorie gaan
switchen.

Het keurmerk ‘Gekozen Product van het jaar’ wordt geassocieerd met kwaliteit en innovatie en kan daardoor een effectief middel zijn om zowel nieuwe klanten aan te trekken als oude klanten te behouden. Zo zagen we ook in onze casestudy voor Johma: het logo op de verpakking draagt onder light users bij aan de perceptie van
aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid, innovatie en kwaliteit, én een hogere intuïtieve aankoopintentie. Onder heavy users blijft de perceptie en aankoopintentie gelijk of is hoger bij de verpakking met het logo. Het ‘Gekozen Product van het Jaar’ logo is hiermee uitermate geschikt om op een positieve manier om te gaan met het switchgedrag onder jongeren.

Wil je ook kosteloos toegang tot de wekelijkse Monitor Consumentengedrag? Meld je dan hier aan.

Extra informatie over de Monitor Consumentengedrag mocht het op de website komen
Welke invloed hebben de huidige coronamaatregelen op ons consumentengedrag? Monitor Consumentengedrag biedt je wekelijks antwoord op deze vraag. Het is een overzichtelijk insights platform dat laat zien hoe gedragingen veranderen ten aanzien van producten, diensten of categorieën. Ook nemen we het sentiment van
Nederland mee t.o.v. de maatregelen. Het is een initiatief dat we zijn gestart met Prof. Dr. Ir. Peeter Verlegh van de VU. Samen helpen we je graag aan diepgaander inzicht in deze bizarre situatie. Meld je nu kosteloos aan voor de Monitor Consumentengedrag door hier je gegevens achter te laten.